Η μελέτη τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και πιο συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα των Αθηνών. Βασικό μας μέλημα ήταν να αντιληφθούμε πλήρως το τοπίο και να δώσουμε τη δική μας ερμηνεία στην σχέση του κτίσματος με τον περιβάλλοντα χώρο, με την χλωρίδα, την πανίδα και τον χρόνο. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια περιοχή με αρκετά σκληρό-βραχώδες τοπίο, με χαμηλή βλάστηση. Επιπλέον, στο οικόπεδο υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κλίση, η οποία αποτέλεσε βασικό κριτήριο στον σχεδιασμό μας. Σημαντικό για εμάς ήταν ο χώρος να παρέχει μια μοναδική εμπειρία, να βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο, την εμπειρία που θα βιώσει καθώς και τα συναισθήματα που ο χώρος θα δημιουργήσει. Να λειτουργήσει το κτίριο δηλαδή σαν συνέχεια του τόπου και του χώρου.
Ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας κατοικίας που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ενιαίο μεγάλο σύνολο. Ογκολογικά, το κτίριο αναδύεται από το σκληροτράχηλο περιβάλλον και στρέφεται προς τη θέα, ακολουθώντας και την έντονη κλίση του εδάφους. Βασικό χαρακτηριστικό του κτίσματος είναι η οριζοντιότητα, η οποία προσδίδει μια αρμονία στο σύνολο, και επιτρέπει τον κατάλληλο διαχωρισμό των χώρων στο εσωτερικό του. Πρόθεσή μας ήταν ο σχεδιασμός να μην καθορίζεται μόνο από την αστική μορφή των γειτονικών κτισμάτων, αλλά να επιτυγχάνεται η ένταξη στο περιβάλλον και η εναρμόνιση του σε αυτό. Η πρόσβαση στο κτίσμα μπορεί να γίνει είτε από το πάνω επίπεδο, είτε από το κάτω ενώ έχει προβλεφθεί και η πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον , στο ισόγειο τοποθετείται και μια κολυμβητική δεξαμενή με χώρους χαλάρωσης και εκτόνωσης προς τη θέα. Στη νότια πλευρά του οικοπέδου, στο δεύτερο επίπεδο, τοποθετείται επίσης και ένα σκίαστρο με χώρο barbeque/lounge area. Οι μορφές, ο φωτισμός, τα χρώματα και οι υφές σκιαγραφούν και πλάθουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αντανακλά την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ ο χώρος αντικατοπτρίζει μια σαφή επικοινωνία των αξιών και της προσέγγισής μας για αυτόν που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, την όραση, την όσφρηση, την ακοή, το άγγιγμα.
Η υλικότητα διερευνήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει την ένταξη, την οριζοντιότητα αλλά και το παίξιμο μεταξύ των όγκων. Στο επίπεδο του ισογείου επιλέχθηκε σαν βασικό υλικό η πέτρα, στο χρώμα της περιοχής, ενώ το δεύτερο επίπεδο καλύπτεται με γκρι μπετόν, συνδυάζοντας έτσι το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Τέλος, στο τελευταίο επίπεδο, επιλέχθηκε το λευκό χρώμα. Διαχωρίζονται με αυτό τον τρόπο τα τρία επίπεδα μεταξύ τους και με τη χρήση των εξωστών δημιουργούνται οριζόντιες γραμμές που γειώνουν το κτίριο μέσα στον λόφο. Επιπλέον, έρχεται το ξύλο σαν υλικό να δώσει ζεστές πινελιές στο σύνολο και να εξυπηρετήσει την σωστή σκίαση των χώρων. Τα ξύλινα στοιχεία, έχουν τη δυνατότητα να στρέφονται προκειμένου να δημιουργούν ένα πιο κλειστό όγκο ή αντίθετα να ανοίγουν προς τη θέα, αναλόγως την επιθυμία των κατοίκων.
Η βλάστηση της περιοχής είναι χαμηλή, ωστόσο στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου δημιουργούνται χώροι πρασίνου, τόσο γύρω από τον χώρο της πισίνας, όσο και στα ανώτερα επίπεδα και στους εξώστες προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση ηρεμίας στον χώρο, το συναίσθημα που προκαλεί ένας χώρος λειτουργικός που εντάσσεται και σέβεται το περιβάλλον του, και αποτελεί συνέχεια του τόπου και του χρόνου που τοποθετείται διεκδικώντας την δημιουργία εμπειριών. Η αρχέγονη αναγκαιότητα του ανθρώπου στην οριοθέτηση και την κατασκευή του δικού του χώρου διαβίωσης και η μετατροπή της φύσης σε μια κατάσταση πολιτισμού αποτέλεσε την έμπνευσή μας για το συγκεκριμένο έργο που ενώ τοποθετείται σε μια περιοχή με έντονο το αστικό στοιχείο, καταφέρνει να συνδυάσει και τα δυο αυτά στοιχεία και αρμονικά να βρει την θέση του στον χώρο.
3d rendering: E studio Branchini